İSİG Meclisi’nin hazırladığı rapora göre on iki buçuk yılda en az 770 çocuk çalışırken katledildi. İSİG Meclisi sık sık çocuk iş cinayetleri ve çocuk işçiliğin giderek arttığına dikkat çekiyor.
Türkiye’de çalışması yasak olan yaşlarda çalıştırma, tehlikeli işkollarında çalıştırma ve denetimsizlik had safhada olduğunu belirten İSiG Meclisi “Çocuk İşçiliği İle Mücadeleye!” çağrısında bulunuyor.
Türkiye’de çalışması yasak olan yaşlarda ve tehlikeli işkollarında çalıştırmanın girerek yaygınlaştığını ve denetimsizliğin had safhaya ulaştığını vurgulayan İSiG Meclisi,
“Çocuk İşçiliği İle Mücadeleye!” çağrısıyka sık sık çocuk iş cinayetleri raporu hazırlayan iş cinayetlerinde katledilen çocukları hatırlatan paylaşımlar yaparak çocuk iş cinayetindeki artışa ve çocuk işçiliğin giderek yaygınlaşmasına ve çocuk işçilerin yaşlarının da düştüğüne dikkat çekiyor.
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle çocuk iş cinayetleri raporunu paylaşan İSİG Meclisi,
raporunda “Çocuklarımızın okuması, oynaması, gezmesi, ruhsal ve fiziksel gelişimlerini tamamlaması, sağlıklı ve güvenli yaşaması gerekirken son dönemde derinleşen yoksulluk temelinde (özellikle devlet eliyle de) hızla ve öğrenci, çırak, stajyer adlarıyla işçileştiriliyorlar” denilerek her yıl en az 60-70 çocuk işçiyi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini; binlerce yaralanma, uzuv kaybı, ruhsal ve fiziksel gelişime vurulan darbenin ise görülmediğini belirtti.
Son On İki Buçuk Yılda En Az 770 Çocuk İşçi Ölümü
İktidarın tarım, sanayi, eğtij ve sosyal politikaları sonucu olarak her geçen gün daha fazla çocuk işçileşirken, diğer yandan çocuk işçi ölümleri ile ilgili resmi verilere bakıldığında Türkiye’de “çocuk işçilik” yokmuş gibi bir hava verilerek bu sorun görünmez kılınmaya çalışıldığını ifade eden İSİG Meclisi, tüm bunlara karşın gerçeklerin üzerinin örtülemeyeceğini belirtti.
Yüzde 90’ını ulusal basından; yüzde 10’unu ise çocuk işçilerin aileleri, mesai arkadaşları ve yerel basından edinilen bilgilere dayanarak hazırlanan rapora göre çocuk iş cinayetlerinin yıllara göre dağılımı şöyle:
2013 yılında en az 59 çocuk işçi, 2014 yılında en az 54 çocuk işçi, 2015 yılında en az 63 çocuk işçi, 2016 yılında en az 56 çocuk işçi, 2017 yılında en az 60 çocuk işçi, 2018 yılında en az 67 çocuk işçi, 2019 yılında en az 67 çocuk işçi, 2020 yılında en az 67 çocuk işçi, 2021 yılında en az 62 çocuk işçi, 2022 yılında en az 62 çocuk işçi, 2023 yılında en az 54 çocuk işçi, 2024 yılında en az 71 çocuk işçi ve 2025 yılının ilk beş ayında en az 28 çocuk işçi olmak üzere, 2013-2025 yılları döneminde en az 770 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Ölen çocuk işçilerin 261’i (yüzde 34) 5-14 yaş arasında, 509’u (yüzde 66) 15-17 yaş aralığında yer alırken
5-14 yaş arasındaki çocuk işçilerin hemen hemen tamamının kayıt dışı olduğu belirtilen raporda sayıları yüzbinlerce ve büyük çoğunluğu mevsimlik tarım işçisi olmak üzere, sokakta, tekstil-gıda-metal atölyelerinde ve inşaatlarda çalıştığı, 15-17 yaş grubunda da başta gelen çalışma çalışma alanı mevsimlik tarım işçiliği oluyor.
Bu yaş grubunda çalışma şehirlere giderek şehirlere dolayısıyla da sanayi, inşaa, hizmet iş kolunda artıyor.
Çocuk işçiliğin giderek artmasının, giderek yoksullaşmanın yanında MESEM gibi projelerle devlet eliyle işçileştirme politikası olduğuna işaret edilen raporda diğer bir önemli nedeninin ise başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin 81 şehrindeki OSB’lerin açılması, yaygınlaştırılması olduğu belirtildi.
Genel işçi kitlesi ve iş cinayetlerine göre çocuk işçilerde kızçocuk-genç kadın ve göçmen ölümlerinin çok daha fazla olduğunu belirten İSiG Meclisi’nin raporuna göre iş cinayetlerinde kadın işçi ölüm oranı yüzde 7, göçmen işçi ölüm oranı yüzde 5.
5-14 yaş grubunda ölen çocuk işçilerin yüzde 20’si kız çocuğu ve yüzde 12’si göçmen çocuk.
15-17 yaş grubunda ise ölen çocuk işçilerin yüzde 11’i genç kadın ve yine yüzde 11’i göçmen.
10-14 yaşlarında ise yoğun bir mevsimlik tarım işçiliği ve sokakta çalışma devam etse de 10-12 yaşlarından itibaren çocuklar tekstil ve metal atölyelerinde çalışmaya başlıyor.
13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları ise yüzbinleri aşan sayılara ulaşıyor.
15-17 yaş grubunda ise bu sayı daha da kitleselleşiyor ve tarım başta olmak üzere konaklama, ticaret, inşaat, metal, tekstil, gıda ve konaklama gibi işkollarında çalışan milyonu aşkın çocuk işçi çalışıyor.
Ölümlerde 5-14 yaş ve 15-17 yaş grubunda trafik ve servis kazaları birinci sırada geliyor. Çünkü mevsimlik tarım işçisi olan çocuklar tıka basa dolu minibüslerde, traktör kasalarında veya açık kasa kamyonetlerin yaptıkları kazalarda yollara savruluyor.
Son dönemde moto kurye çocuk ölümleri de dikkat çekiyor.