Siyonist İsrail’in bir günde 6 Filistinliyi öldürdüğü açıklandı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında öldürülen Filistinlilerin sayısının gece saatlerinde 4’e yükseldiğini bildirdi. Baskında 30 kadar Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.
İsrail ordusunun Batı Şeria’nın Eriha kentindeki Akbet el-Cabir Mülteci Kampı’na gece düzenlediği baskında da 19 yaşındaki bir Filistinlinin öldürüldüğü bildirilmişti.
Abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında gerçekleşen protestolarda bir Filistinlinin askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesiyle son 24 saat içinde İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli sayısı 6 oldu.
Uluslararası Af Örgütü’ne göre geçen yıl yaklaşık 20 ülkede en az 657 kişi idam edildi. Rapora göre şeriatçı Suudi Arabistan rejimi geçen yıl 184 kişiyi idam etti. Bu, Uluslararası Af Örgütü’nün Suudi Arabistan için şimdiye kadar belgelediği bir yıl içindeki en yüksek sayıya tekabül ediyor. Irak’ta idam edilenlerin sayısı 2018’de en az 52 iken 2019’da en az yüze çıkarak neredeyse iki katına çıktı. Edinilen bilgiye göre, İran’da 2019’da en az 251 kişi idam edilirken, geçen yıl en az 253 kişi idam edildi. İdam edilenlerden dördü reşit değildi. Resmi rakamları açıklamayan Çin’de de Uluslararası Af Örgütü, çok sayıda insanın idam edildiğini tahmin ediyor.
Almanya’da toplanma özgürlüğü giderek kısıtlanıyor
Almanya, Uluslararası Af Örgütü tarafından ilk kez “özgürlüklerin giderek daha fazla kısıtlandığı ülke” olarak listeye alındı. Almanya’daki Uluslararası Af Örgütü’nün ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü uzmanı Paula Zimmermann durumu şöyle anlatıyor: “Almanya’da protestolar bazen devlet yetkilileri tarafından kamu güvenliği ve düzenine yönelik bir tehdit olarak algılanıyor ve bu nedenle kısıtlanıyor. Bu durum bizi büyük endişeye sevk ediyor. Protestolar, bir insan hakkı olarak saygı göstermek ve canlı bir sivil toplumun temeli olarak kabul etmek yerine suç sayılıp şeytanlaştırılıyorlar. Federal ve eyalet hükümetlerini Almanya’da toplanma özgürlüğünü kapsamlı bir şekilde korumaya çağırıyoruz.”
Önleyici gözaltılar ve toplantı yasakları da artıyor. Almanya’da özellikle iklim aktivistleri giderek artan baskılara maruz kalıyor. Ekim 2022’den bu yana Bavyera polisi düzinelerce aktivisti 30 güne kadar “tedbir amaçlı” gözaltına aldı. Zimmermann uygulama hakkında şunları söylüyor: “Önleyici gözaltı başlangıçta ciddi şiddet suçlarını önlemeyi amaçlamış olsa da son yıllarda öncelikli olarak iklim aktivistlerine karşı caydırıcı olarak kullanıldı. Bu, adil yargılanma hakkını ihlal ediyor ve bir insan hakları ihlali teşkil ediyor.”
İktisadi, sosyal ve siyasal saldırıların katlanarak artacağı, emek-sermaye çelişkisinin keskinleşeceği, şimdiden isyan ve ayaklanmalar biçiminde kendini gösteren sınıf ve kitle hareketleri yaygınlaşıp sertleşeceğine göre, devlet şiddeti ve terörü de her alanda artarak devam edecektir. Bu koşullarda demokratik hak ve özgürlükleri koruyabilmenin tek yolu, sisteme muhalif olan tüm ilerici-devrimci toplumsal güçlerin birleşik, meşru bir direniş hattı örmeleridir.