Ordu’nun Korgan ilçesinde izinsiz sondaja karşı yürüyüş: Barikatlar aşıldı, tutanak tutturuldu

Ordu’nun Korgan ilçesinde başlatılan maden sondajına karşı halk eylem başlattı. Aybastı Perşembe Yaylası’nı tehdit eden projeye karşı halk yürüyüş yaptı.

Ordu’nun Korgan ilçesi Tatarcık Köyü’nde izinsiz yapılan sondaja karşı köylüler ve çevre dernekleri Korgan Meydan’da toplanarak yapılmak istenen izinsiz sondaj alanına yürümek istedi.

Jandarma, yürümek isteyen köylülerin önünü keserek engellemeye çalıştı ancak köylüler engelleme girişimlerine rağmen yürüşlerine devam etti.

Köylülerin izinsiz sondaj alanına yaklaşmasıyla beraber jandarma şirket yetkilileriyle beraber köylüleri tekrar engellemeye çalıştı. Köylüler, izin var diyen şirket yetkilisinden belge istemesi üzerine belge gösterilmediği için jandarmaya tutanak tutturdu.

Yapılan görüşmede köylülerden ve çevre derneklerinden oluşan 2o kişilik bir ekibin alana gitmesine izin verildi. Sondaj alanında görüşme yapan ekibin geri dönmesiyle beraber açıklama yapan köylüler, alanda tutanak tutturduklarını, tutturulan tutanaklar ile sondajın mühürlenmesi talebiyle Korgan Belediyesi’ne ileteceklerini ve eyleme nöbet evinde devam edeceklerini belirttiler.

“Maden sondajına hayır”

Korgan ilçesi Tepecik Mahallesi’nde MTA tarafından başlatılan sondaj çalışmalarına tepki gösteren Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu Yürütme Kurulu halka çağrı yaparak “Maden sondajına hayır” eylemi yaptı.

Eylemde konuşan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül şunları söyledi:

Devlet, Enerji Bakanlığı aracılığıyla her yıl ülkenin dört bir yanındaki madenlere ilişkin ihaleler açıyor. Şirketler bu ihalelere katılarak topraklarımızı adeta satın alıyorlar. Bunun adı, bu toprakları satmak ve satın almaktır. Uluslararası şirketler, yerel şirketlerle anlaşmalar yaparak bu toprakları elimizden alıyor. Bizi sömürülecek bir ülke olarak görüyorlar. Üstelik yasal süreçlere dahi uyulmuyor. Perşembe Yaylası’nda buna şahit olduk. İhaleyi alan şirket, sondaj çalışması yapmaya geldiğinde ruhsatında hangi kurumlardan izin aldığı belirtilir. Ancak ellerinde hiçbir izin bulunmuyordu. Bunlar yetmezmiş gibi, ÇED izni olmadan sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararı da var. Fakat bu karara da uyulmadı. Doğayı korumak ve kollamak yurttaşın görevidir. Biz, Anayasa’nın bize verdiği bu görevi yerine getirmek için buradayız.

Ne olmuştu?

Aybastı Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarında yapılmak istenen maden sondajının durdurulmasından sonra Korgan Tatarcık Mahallesi’nde MTA tarafından yeni maden sondajı başlatıldı. Ordu’nun yüzde 74’ünün maden alanı olarak ilan edilmesinden sonra başlayan maden sondaj çalışmalarına karşı halkın tepkisi dinmiyor. Fatsa ilçesindeki siyanürle altın işletmeciliğinin verdiği zararlar nedeniyle Ordu’da maden çalışmaları gündem olmuştu. Daha önce Perşembe, Ulubey, Kabadüz, Gölköy ve Mesudiye ilçelerinde altın, gümüş, çinko, bakır işletmeciliği için ÇED süreci başlamış ancak zaman aşımı nedeniyle Perşembe ilçesinde ruhsat iptali, diğer ilçelerde de ÇED başvurusu reddedilmişti.

Mesudiye ilçesinde ve Korgan ilçelerinde hukuksuz biçimde ÇED almadan yapılmak istenen maden sondajları halkın tepkileri sonrası durdurulmuştu. Ayrıca Korgan ilçesinde Valilik Mera Kurulu tarafından verilen sondaj yapılmasına izin kararının iptali için Ordu Çevre Derneği ve Korgan ve Aybastılıların açtığı davada da sondaj için ÇED alınmadığı gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti.

Önceki İçerikCumartesi Anneleri 1031. hafta: “Gözaltında kaybedilişinin 44. yılında soruyoruz, Mahmut Kaya nerede?”
Sonraki İçerikGüney Kore’de uçak kazası

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz